Redea
Novosti

NA E-SAVJETOVANJU TRI PRAVILNIKA POMOĆU KOJIH ĆE SVAKI GRAD ILI OPĆINA MOĆI PROFILIRATI SVOJU DESTINACIJU

Objavljeno 30.07.2024

Ministarstvo turizma i sporta započelo je proces e-savjetovanja sa zainteresiranom javnošću za tri nova pravilnika:

  • Nacrt prijedloga pravilnika o metodologiji izračuna prihvatnog kapaciteta:

definira se prihvatni kapacitet destinacije kao broj turista koji mogu posjetiti turističku destinaciju u isto vrijeme, ne uzrokujući pritom neprihvatljive poremećaje fizičke, gospodarske i sociokulturne okoline te smanjenje u zadovoljstvu posjetitelja (poveznica na nacrt),

  • Nacrt prijedloga pravilnika o metodologiji izrade plana upravljanja destinacijom:

uređuje područje izrade plana upravljanja destinacijom koji je planski dokument za razvoj održive destinacije (poveznica na nacrt) te

  • Nacrt prijedloga pravilnika o pokazateljima za praćenje razvoja i održivosti turizma:

propisuju se pokazatelji za izračun indeksa turističke razvijenosti i popis obveznih i specifičnih pokazatelja za praćenje održivosti (poveznica na nacrt).

U skladu s odredbama Zakona o turizmu, jedinicama lokalne samouprave omogućuje se da na temelju izrađenog plana upravljanja destinacijom, a u skladu s prostornim planovima, donose odluke o broju, vrsti i kategoriji ugostiteljskih objekata te objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge smještaja kao i odluka o kapacitetima smještajnih objekata u destinaciji dok se sve odluke moraju se temeljiti na izračunu prihvatnih kapaciteta.

Proces e-savjetovanja sa zainteresiranom javnošću za sva tri nacrta prijedloga pravilnika bit će otvoren do 25. kolovoza 2024. godine.

Skip to content