Redea
Novosti

OBJAVLJENO SAVJETOVANJE S JAVNOŠĆU ZA NOVI EUROPSKI BAUHAUS (NEB FACILITY)

Objavljeno 29.07.2024

Europska komisija objavila je upitnik za prikupljanje povratnih informacija zainteresiranih dionika i javnosti za Novi europski Bauhaus (NEB Facility) 2025-2027.

Novi europski Bauhaus (NEB) kreativna je i interdisciplinarna inicijativa koju je pokrenula Europska komisija 2021. godine, a koja potiče razvoj održivih rješenja namijenjenih transformaciji izgrađenog okoliša i europskog načina života u sklopu zelene tranzicije. Inicijativa potiče rješenja koja teže stvaranju lijepih, održivih i uključivih mjesta, povezujući Europski zeleni plan s našim životnim prostorima i iskustvima. Novi europski Bauhaus uključuje različite dionike – građane, nacionalne institucije, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, sveučilišta, istraživačke institute, umjetnike i stručnjake iz područja arhitekture, dizajna, urbanizma te građevinskog, tehnološkog i poslovnog sektora.

U okviru Strateškog plana programa Obzor Europa 2025. – 2027. uspostavljen je NEB Facility, jedinstveni alat za višegodišnje financiranje projekata namijenjenih transformaciji europskih susjedstava putem dizajna koji definiraju estetika, održivost i uključivanje. NEB Facility nadograđuje i kombinira različite instrumente financiranja te uključuje cjelovit proces provedbe rješenja – od istraživanja i inovacija (R&I component) do implementacije (roll-out component).

Europska komisija poziva sve zainteresirane dionike da se aktivno uključe u proces definiranja sadržaja novog alata putem objavljenog upitnika. Cilj savjetovanja je prikupiti stajališta dionika o specifičnim potrebama za razvoj i transformaciju na terenu, kao i najsuvremenije ideje potrebne za razumijevanje sveobuhvatne transformacije susjedstava i izgrađenog okoliša.

Podaci prikupljeni putem upitnika bit će korišteni u svrhu izrade plana razvoja koji će omogućiti učinkovitu implementaciju novog alata u razdoblju od 2025. do 2027. godine.

Online upitnik dostupan je na poveznici ovdje.

Upitnik možete popuniti do 17. rujna 2024.

Više informacija o alatu NEB Facility i savjetovanju s javnošću za Novi europski Bauhaus dostupno je na stranicama Europske komisije.

Skip to content