Redea
Novosti

PRVI SASTANAK REGIONALNE ZAŠTITARSKE GRUPE PROJEKTA BEE(A)WARE

Objavljeno 23.07.2024

U četvrtak, 18. srpnja 2024. godine, održan je prvi sastanak Regionalne zaštitarske grupe (RZG) u sklopu projekta Multidisciplinarno jačanje kapaciteta i razvoj novih rješenja u svrhu očuvanja, zaštite, i povećanja brojnosti ugroženih zajednica divljih oprašivača i medonosne pčele unutar ekosustava –  BEE(A)WARE financiranog iz Programa  prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska 2021.-2027. s ukupnom vrijednošću od 1.028.114,21 eura.

Sastanak na temu „Zašto su oprašivači važni?“ održan je s ciljem upoznavanja dionika s projektom BEE(A)WARE, ali i prikupljanja njihovih prijedloga o tome kako povezati poljoprivrednike i pčelare te potaknuti njihovu suradnju. Na čelu s Javnom ustanovom REDEA, vodećim partnerom projekta, sastanku su prisustvovali predstavnici JU Međimurska priroda, LAG-a Međimurski doli i bregi, LAG-a Mura – Drava, Grada Preloga, Centra dr. Rudolf Steiner, Udruge Biovrt, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te Općine Gornji Mihaljevec koji su ključni dionici za zaštitu oprašivača kako bi oformili RZG.

Magdalena Trstenjak, voditeljica projekta, istaknula je važnost suradnje i inovativnih rješenja za očuvanje oprašivača.

Sara Srša iz Međimurske prirode prezentirala je sustav monitoringa divljih oprašivača, naglasivši da oprašivači pružaju ekosustavne usluge vrijedne 15 milijardi eura godišnje u EU.

Nakon otvorene diskusije sudionici su zaključili da je potrebna stalna edukacija, postrožavanje zakona i povećanje kontrole za bolju suradnju poljoprivrednika i pčelara.

Projekt BEE(A)WARE je ključan za očuvanje oprašivača, a uspjeh ovisi o zajedničkim naporima svih uključenih.

Skip to content